mobiilisti_logo_pienin.jpg

Kurssi: väkevät alkoholit (2 ov) ja juomasekoitukset (1 ov)
Ryhmä: 10 opiskelijaa
Laitteet: iPodTouch'it lainassa opiskelijoilla 3 viikkoa, laajennettu työssäoppiminen 3 päivää viikossa

Opastus laitteen käyttöön, tehtävänanto ja laite lainaan ensimmäisellä opetuskerralla: käyttösäännöt ja kuvausluvat kuntoon (opettaja ja mobiilineuvoja)

Tehtävä

Opiskelija kuvaa ja todentaa valitsemansa juomasekoituksen ja tekee siitä tuotoksen, joka voidaan sovittaessa laittaa youtubeen.
Tuotoksen tulee sisältää seuraavat asiat:
  • työvälineiden kuvaus
  • raaka-aineiden kuvaus
  • valmistuksen vaiheet
  • kuva valmiista juomasekoituksesta
  • extraa: "myyntipuhe" tai juoman esittely ja suosittelu

Tuotosten tulee olla osittain valmiita x.x, jolloin työstämme niitä yhdessä mobiilineuvojan kanssa.
Työ arvioidaan asteikolla 1-3 ja tärkeimmät kriteerit ovat deadline sekä sisältö.Opettajan palaute mobiililaitteen käytöstä

Hienoa, että työnantajani tarjosi tälläisen mahdollisuuden työhöni. Tällä tavalla työnantaja voi tukea työntekijää, saada hänet itse motivoitumaan, oppimaan uutta ja pysymään kiinni nykyäjan teknologiasssa. Tunsin, että olin ainakin nykyaikainen opettaja ellen jopa edistyksellinen, ja uskon että se edesautti opiskelijoiden motivaatiota olla läsnä oppitunneilla. Opettajana tajusin paremmin sosiaalista- ja laitteiden ohjaamaa maailmaa, jossa opiskelija elää. Uskon että tämä oli se tärkein lisäarvo, jonka laitteen käyttö toi.

Aluksi vierastin ajatusta kuinka ottaa mobiililaitteet käyttöön opetukseen, mutta kun sain laiteen (ipadin) käyttööni hyvissä ajoin ennen uuden jakson alkua, alkoi luovuus ja ideatkin virrata. Opiskelijoiden ensireaktio oli positiivinen, yhdeksästä vain kaksi kysyi että onko pakko ottaa ipod käyttöön. Lopputulos oli se, että kaikki oppivat ja pystyivät tekemän sen oppimistehtävän mikä annettiin ja vielä ajallan. Pauliinalla erillinen palaute opiskelijoilta ipodeihin liittyen.

Itse innostuin ipadistä enemmän kuin ipodista. Ipad on heti valmis, virusvapaa, ei avaus tai sulkemisvaiheita, kevyt, pieni, erinomainen luettavuus ja tarjolla on mahtavia sovelluksia mihin tahansa.
Uskon että laite korvaa hyvin muistivihon, se on erinomainen väline tiedonhakuun, kirjeenvaihtoon ja kalenterin käyttöön. Opettajan työ on jatkuvaa tiedonhakua, TOP tapaamisten aikatauluttamista ja tapaamisien sopimista ja laite ja sen mukana pitäminen liikkuessa auttoi minua huomattavasti. Myös Helmi -viestinnän ja TOP verkkopalvelun käyttö sujui sillä erittäin hyvin. Laite mahdollisti asioiden edistämisen missä vain ja milloin vain, kunhan vain wlan oli saatavilla. Luonnollisesti hyödynsin laitetta myös pajatyössä, jota teen 15 tuntia viikossa.

Pauliinan tuki, innostus ja avuliaisuus tukivat aktiivisuuttani laitteen hyödyntämiseen. Kolleegan, toisen laitetta käyttävän opettajan tuki puuttui, olisi ollut kiva puhua hänen kanssaa kuinka hyödyntänyt laitetta omassa opetuksessaan. Vertaistuki on tärkeätä.

Langattoman verkon puute Lakelankadun toimipisteessä luonnollisesti aiheutti omat turhautumiset.
Olisin voinut opetella vielä aktiivisemmaksi mobiilisti wiki sivuston käyttäjäksi. Siinä tavoitetta ensi syksylle.

Toivoisin, että laitteet ja teknologia nähtäisiin vahvuutena eikä kateuden aiheena. Nykypäivänä, jolloin opettajaa ei enää kouluteta käytettäviin sovelluksiin ja ohjelmiin, tämä on oiva tapa tukea ja vahvistaa itseoppimisen polkua. Olisi hienoa, että ne, jotka laitteita haluavat opetuksessaan käyttää, saisivat tämän mahdollisuuden. Kaikki ei sitä mahdollisuutta kuitenkaan halua.

Kaisa Jussila
Ravintolapalvelun opettaja, Omnia, Ammattiopisto
Yritysyhteistyövalmentaja, Omnia, Nuorten työpajat
kaisa.jussila@omnia.fi

HTML Comment Box is loading comments...